Seleccionar página

arquitectura que cuida

arquitectura i urbanisme

Perquè creiem que la vida pot ser més fàcil, que els edificis han de cuidar a les persones i que podem tenir qualitat de vida sense malmetre el planeta.

Arquitectura que CUIDA a les persones i al planeta

 

Urbanisme integrador i RESPONSABLE 

 

FACILITANT LA VIDA EN TOTES LES SEVES DIMENSIONS

SERVEIS A PARTICULARS

Fem arquitectura d’espais sostenibles i saludables per a persones que volen cuidar-se i cuidar el planeta.

El nostre objectiu es fer la vida més fàcil i plaent ajudant a crear espais pràctics, sostenibles, saludables, bells i harmònics.

Cases que no ens intoxiquin, materials naturals, aprofitar el millor de cada clima, espais que ens acompanyen a gaudir dels plaers senzills de la vida…

SERVEIS A PROJECTES DE COHABITATGE

Perquè creiem en altres maneres de viure i relacionar-nos, us oferim els nostres coneixements tècnics per a ajudar-vos en el camí, conjuminant la nostra experiència i capacitacions professionals amb la sensibilitat i empatia cap als processos socials.

SERVEIS A L’ADMINISTRACIÓ

Som un equip d’arquitectes i urbanistes a visió social. Oferim serveis d’assessorament en polítiques d’habitatge, perspectiva de gènere i seguretat en l’espai públic, i arquitectura i identitat.

Casas sostenibles i saludables – Arquitectura que cuida a les persones i al planeta 

Si vols fer-te una casa o un espai a la teva mida amb responsabilitat cap al mediambient  i treient el màxim profit dels teus recursos, nosaltres t’ajudem.

T’assessorem i fem el projecte tècnic per a crear o reformar el teu espai o casa, millorant la seva eficiència per a disminuir el consum energètic, fent-lo més fluid i harmònic per a que faciliti la teva vida o activitat, adaptant-lo a la teva necessitat, amb una visió holística de cura del ser.

Per nosaltres els edificis no són simples habitacles, són llocs on gaudir la vida.

Com t'ajudem a aconseguir un espai que te cuidi?

. Obrim un full en blanc per a fer el teu espai com tu vols. El que per a tu és important per a nosaltres també ho serà. És el teu espai i és a tu a qui ha d’agradar.

. Donem valor als detalls que fan gaudir de la llar i dels petits plaers de la vida en el dia a dia.

. Dissenyem pensant en bioclimàtica, alta eficiència energètica, espais saludables, materials naturals, energies renovables, ús racional de l’aigua, feng shui, geobiologia

. Sempre tenim en compte la salut de qui farà servir aquest espai encara que no ens ho demanin explícitament.

. Cuidar a les persones és un dels nostres principis.

. Et proposem solucions pensant en el futur, en tot el temps que faràs servir aquest espai, el seu manteniment, minimitzant la necessitat de calefacció i refrigeració per tenir menys despeses en el temps, tenint en compte com poden canviar les vostres necessitats el dia de demà, creant espais flexibles que poden acollir diferents usos en el futur,…

. Fem el projecte tècnic i t’ajudem en tots els tràmits administratius.

. Amés, tenim una xarxa de professionals de la construcció de confiança. Constructors i professionals que treballen bé i amb un alt compromís amb la sostenbilitat, amb els que col·laborem quan els client busquen també aquest servei.

COMUNITATS, COOPERATIVES Y COHABITATGE

 

Crear una comunitat o un projecte de cohabitatge és un camí llarg i complexe. Ho sabem, nosaltres també ho hem viscut.

Per això volem ajudar-vos en aquells aspectes més tècnics, per aque vosaltres os pogueu concentrar en el procés grupal.

Nosaltres som tècnics arquitectes i urbanistes, i col·laborem amb altres professionals que també us poden ajudar en altres àmbits com la gestió grupal, economia, legalitat o gestió immobiliària.

Podem ajudar-vos en un tema concret o acompanyar-vos en tot el procés amb un pla de desenvolupament personalitzat.

En què us podem ajudar concretament?

 

. Urbanisme:

Tot el relacionat amb interpretar planejament, comunicar-se amb tècnics municipals, assessorar en tràmits urbanístics, fer projectes urbanístics, parcel·lacions, agrupació de parcel·les, etc.

. Arquitectura:

Des d’ajudar en la definició d’espais i superfícies necessàries, com distribuir-les per a millorar les seves qualitats i funcionalitat, a sistemes i recursos per a fer les construccions el més sostenibles possible, amb materials saludables, bioclimàtica… Tant si ja sabeu on s’emplaçarà el projecte com si no, busquem dinàmiques adaptades al vostre grup per a definir els espais que necessiteu en funció de la mena de convivència que vulgueu. Dissenyem al vostre costat, de manera participativa, és el vostre projecte i nosaltres posem la mà tècnica. Per descomptat nosaltres ens encarreguem de la redacció de projectes per a llicències i altres tràmits. I després ens encarreguem de la direcció del procés constructiu, assessorant-vos en el cas que vulgueu incloure una part d’autoconstrucció. (Si voleu saber el nostre enfocament de l’arquitectura podeu mirar el nostre apartat de «Cases sostenibles i saludables»)

. Ajudes de l’administració i subvencions:

Hi ha diverses formes en què l’administració pública dóna suport a projectes de co-habitatge quan aquests estan plantejats com una manera de facilitar l’accés a un habitatge assequible. Des de cedir el dret d’ús d’un solar o edifici, a ajudes de finançament directe o subvencions. Nosaltres us ajudem a veure aquestes possibilitats, dialogar amb les administracions pertinents i entendre les contrapartides que es deriven d’aquestes ajudes.

 

. Xarxa de professionals de diferents camps:

Treballem amb una xarxa de col·laboradors habituals i de confiança en àmbits específics per a donar resposta a altres serveis complementaris com la gestió grupal i resolució de conflictes, temes immobiliaris i constructors especialitzats en sostenibilitat.

SERVEIS A L’ADMINISTRACIÓ

Som un jove despatx d’arquitectura i urbanisme especialitzat en el camp social i la sostenibilitat.

Les nostres principals línies de treball son:

. Assessoria en Polítiques d’Habitatge

. Perspectiva de gènere i seguretat en l’espai public i equipaments

. Identitat

. Sostenibilitat

 

Assessoria en Polítiques d’Habitatge:

Assessorem als ajuntament en les seves polítiques d’habitatge, des de la realització de diagnosis, a la redacció de plans d’habitatge, la definició de les polítiques o la impulsió de projectes concrets com per exemple cooperatives en model de cessió d’ús.

Més concretament?

Amb un equip que uneix professionals de l’urbanisme i de les ciències socials, formats específicament en el camp de les polítiques d’habitatge, amb una visió integradora i transversal, amb creativitat i responsabilitat.

Perspectiva de gènere i seguretat en l’espai públic:

Ajudem als ajuntaments a millorar la seguretat de l’espai públic a través del disseny amb una visió integral, la participació ciutadana i l’educació social.

Treballem la diagnosi, transformació i sensibilització de forma personalitzada i creativa.

Algunes línies de treball?

Patis i escoles: disseny amb perspectiva de gènere, sensibilització, participació dels alumnes en el disseny i construcció d’elements del pati, naturalització d’espais, aules vives, horts.

 

Espai públic segur i integrador:

Accessibilitat, detecció i supressió de barreres arquitectòniques.

Espais amb perspectiva de gènere.

Espais segurs.

Processos participatius per al disseny d’espais públics integradors.

 

Mobilitat urbana:

Estudis de sostenibilitat (transport públic, bici, elèctric, aparcament, desplaçaments a peu, actuacions ambientals)

Itineraris de mobilitat vitals, saludables.

Itineraris amb perspectiva de gènere.

Itineraris per gent gran.

Recuperació de carrers per vianants, jerarquies a les xarxes viàries.

 

Naturalització d’espais – regeneració urbana:

Farmaciola urbana, permacultura, banc de llavors, plantes aromàtiques, horts de balcó.

Recuperació d’espais.

Disseny de mobiliari urbà – ecològic, tecnològic, interactiu, adaptat, actual.

Jardins interiors i exteriors.

Espais públics com exemple d’arquitectura sensitiva.

 

Estalvi energètic:

Càlcul d’emissions

Desenvolupament Smart City

Què és la perspectiva de gènere?

Tradicionalment l’espai urbà s’ha dissenyat pensada per a una societat estructurada per homes treballadors, on les dones es dedicaven a les tasques de cura de la llar, nens i gent gran. L’espai urbà es pensava per a la facilitat dels vehicles privats dels treballadors que anaven de la llar a la feina.

Però avui en dia la societat ja no s’estructura així, i cada vegada més la societat reivindica l’espai públic per a millorar la qualitat de vida dels ciutadans i l’acotació de l’espai dels cotxes.

La perspectiva de gènere implica posar l’enfoc en les persones que usen l’espai públic. Se li diu «de gènere» perquè aquesta visió integradora i domèstica és la que tradicionalment han tingut les dones, doncs era qui tenien cura dels altres, les que portaven els nens a l’escola i al parc, les que anaven a comprar... Però en realitat estem parlant d’una perspectiva que inclogui la mirada de la gent gran, dels nens i dels diferents col·lectius.

Quan parlem de perspectiva de gènere estem parlant de fer espais on la gent se senti més segura perquè té control visual de l’entorn, de pensar els recorreguts tenint en compte els desplaçaments a peu habituals de la població, recordar que per la ciutat es mou gent gran o amb cadira de rodes o cotxets de nens o amb el carret de la compra, crear espais per a que tots els col·lectius hi tinguin lloc i es puguin relacionar entre ells.

I quan parlem de patis d’escola amb perspectiva de gènere estem parlant de dissenyar patis no discriminatoris, on ja no hi hagi els nens jugant a futbol en un gran camp que ocupa gairebé tota la superfície i les nenes jugant a les vores, sinó on es doni el mateix valor i espai a les activitats físiques explosives que a les activitats més sensitives, experimentatives o de joc simbòlic.

 

En resum, pensar l’espai públic i els equipaments com a lloc de convivència, integració, educació i millora de la vida de la població.

Arquitectura i identitat:

La globalització ha portat a la pèrdua de les identitats dels pobles. A través d’una visió transversal assessorem als municipis en la cerca d’una identitat pròpia coherent amb l’entorn geogràfic, tradició i cultura.

Avantatges?

Sentiment de pertinença i orgull dels ciutadans.

Arrelament de les noves generacions i disminució de l’èxode de joves.

Atracció de nova població.

Sostenibilitat i ecologia al buscar tipologies adequades a l’entorn particular.

Reforç de l’economia local al posar-la en valor.

Major cohesió social.

Millora de la qualitat ambiental.

Atracció de turisme.

Alícia Vázquez Utzet

Arquitecta i urbanista

Amb estudis a l’ETSAB i la FAU (São Paulo, Brasil)

Postgrau en Polítiques d’Habitatge

La meva vocació és cuidar a les persones a través dels espais.

CONTACTE

a.vazquez.u@coac.net

605966107

Despatx a Platja d’Aro i Girona

Nascuda vora el mar de l’Empordà l’any 1982, aviat vaig emprendre el camí de veure món i conèixer tot allò que pogués. Ara, arquitecta i amb l’experiència d’haver viscut a diversos llocs dels planeta i ser mare, acompanyo i ajudo a les persones a crear espais que les cuidin i facin la vida més fàcil. Procuro fer una arquitectura on conviuen la practicitat, l’harmonia i la bellesa, on el més important és la persona.

Titulada Arquitecta Superior per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (Universitat Politècnica de Catalunya). M’he especialitzat en construcció saludable sostenible i urbanisme empoderador. Sempre m’ha atret la part més social de la professió. Poso l’arquitectura i l’urbanisme al servei del benestar de la gent.

Formem part de:

XARXA MORA

  Professionals de la bioconstrucció de Comarques Gironines

AUS

Agrupació Arquitectura i Sostenibilitat

AAUC

Agrupació Arquitectectes Urbanistes de Catalunya

GRETA

Grup de Recerca de la Tradició Arquitectònica

Red de Construcción con Paja

Grup de Recerca de la Tradició Arquitectònica